среда, 4 декабря 2013 г.

Юань побив Євро

c06b57b8_gКитайський юань обійшов євро і став другою за популярністю в зовнішньоторговельних операціях валютою. Про це свідчать дані міжнародної банківської системи SWIFT. Про це пишуть Вести. Наприкінці листопада голова Народного банку КНР зробив революційне заяву, пообіцявши, що юань стане вільно конвертованою валютою не пізніше 2015 р.
Більш активне використання юаня пов’язують з послабленням контролю китайської влади над курсом своєї валюти. Зокрема, в жовтні Китай домовився з Великобританією і Сінгапуром про прямі валютні торги. У тому ж місяці Пекін і Брюссель схвалили своп-угоди обсягом у 350 мільярдів юанів.
Як відомо, Україна і Китай домовилися про обмін національними валютами ще влітку 2012 р. Глава Національного банку Сергій Арбузов підписав з керівництвом Народного банку Китаю двосторонню угоду — своп. За угодою Нацбанк за 19 млрд грн. купує 15 млрд юанів — це близько $ 2,4 млрд. Угода укладена на три роки і може бути продовжена.
Юань може бути використаний українськими компаніями для прямих розрахунків між підприємствами двох країн. Цього року фінансисти ще не фіксували великих операцій по юаням , але прогнозують їх в 2014 р. Хоча курс юаня фактично прив’язаний до долара, так само, як і курс гривні, існують великі ризики зміцнення національної валюти Китаю.
У такій ситуації договори в юанях будуть вигідні при укладанні довгострокових експортних поставок з України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий